В Русе частично се движи само обществения транспорт и се почистват единствено неговите маршрути, подходите към болниците и хлебопроизводителите. Забранено е излизането на превозни средства без специално предназначение. Гражданите могат да се движат пеш само по уличните платна. Повечето от магазините не са заредени с хляб.
Бедствено положение бе обявено и в община Руен, Бургаско. Снежната покривка е 50-90 см, като на места има навявания. Междуселищната пътна мрежа в общината не е почистена и пътуването е невъзможно. Болни и родилки се превозват с помощта на "Гражданска защита" с високопроходими машини.
Бедствено положение бе обявено в Суворово, Варненско. Във всички села в общината няма ток, а пътищата са трудно проходими, съобщиха от областната администрация във Варна. Затворени в региона са магистрала "Хемус", проходът Провадия - Айтос и пътищата Суворово - Ветрино, Варна - Добрич, Баирбаши - Суворово, Баирбаши - Кичево, Варна - Русе, Вълчи дол - Суворово. Приоритет е почистването на пътя Варна - Добрич, за да се осигури снабдяването с хляб на Варна и част от областта. Там работят екипи на пътните управления от двата града, както и машини на Гражданска защита. В по-голямата част от варненските магазини към обяд още не бе доставен хляб. Продавачи от магазини споделиха, че варненци масово купуват брашно, мая и сухари. От големите търговски вериги заявиха, че очакват в късния следобед да бъдат заредени с хляб, предаде БГНЕС.
Бедствено положение бе обявено в община Елена, където снежната покривка надхвърля метър. “Обявих бедственото положение, за да се ограничи придвижването с автомобили в региона, което ще ни помогне да разчистми общинската пътна мрежа, съобщи кметът на Елена Сашо Топалов, цитиран от Дарик.
Бедствено положение е обявено и в Тутракан, Силистренско, съобщи кметът на общината Георги Георгиев. Общинската пътна мрежа е непроходима и е затруднен достъпът до отделните села. В по-голямата част от селата на общината няма електричество.
От вчера община Кубрат също е в бедствено положение.
Достъпът до повече от 50 населени места в общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново от сутринта бе блокиран, съобщи за БТА Митко Астарджиев, директор на Областната дирекция Гражданска защита.
Нарушен е достъпът до всяко трето населено място в област Разград, съобщи шефът на Гражданска защита-Разград Цоньо Цонев пред Дарик. До десетки населени места не може да се стигне с лек автомобил, а само с джип, снегорин или танк. Затворени са пътищата към Русе, Шумен и Тутракан, може да се пътува към Търговище, Кубрат, Исперих и Самуил.
От Гражданска защита съобщиха, че най-сложна е обстановката в областите Русе и Стара Загора, където пътищата са трудно проходими поради силен снеговалеж. Обстановката около пътен възел "Петолъчката" продължава да е критична.
Вечерта в Добричка област бе обявено бедствено положение.
Три майки с четири деца от с. Селце в Старозагорско бяха спасени вечерта, след като бяха блокирани в снежните преспи в селото. Те бяха откарани с бронирана маишина към Мъглиж. Спасителната операция продължи около десет часа. Бронираната машина и Фадромата, които тръгнаха да спасяват майките с децата, закъсаха по-рано, след което и на тях им се притекоха на помощ.
Вижте снимки от снежната блокада в страната