Това се налага заради определената за 2008 г. минималната работна заплата за страната в размер на 220 лв., съобщиха от Националната здравноосигурителна каса, цитирани от БТА.
Според Закона за здравното осигуряване потребителската такса е 1 процент от минималната работна заплата, т. е. за 2008 г. тя е 2,20 лв. За всеки ден болнично лечение пациентите плащат по 2 процента от минималната работна заплата - т. е. по 4,40 лева, но за не повече от 10 дни годишно.
Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се плаща за оказана медицинска или дентална помощ: преглед, поставяне на диагноза, възстановителни процедури, изследвания, лечение и профилактични дейности. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
Освободени от такса са децата до 18-годишна възраст, бременните, безработните, регистрирани в Бюро по труда, пострадалите при/или по време на отбраната на страната, ветераните от войните и военноинвалидите, задържаните под стража или лишените от свобода, социалнослабите, получаващи помощи по Правилника за социално подпомагане, лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши и в домове за социални грижи, страдащите от заболявания с тежка степен на намалена работоспособност, онкологично болните, медицинските специалисти и страдащите от някои заболявания, определени със списък в Националния рамков договор.
Списъците със заболяванията, oсвобождаващи здравноосигурените граждани от потребителска такса, трябва да бъдат изложени на видно място пред лекарските кабинети, а така също и в РЗОК.
Съгласно Националния рамков договор, за едно посещение в медико-диагностичната лаборатория за вземане на биологичен материал се плаща цена, определена от изпълнителя. Тази цена, независимо от броя на изследванията, не може да бъде по-висока от 2 лв. В случай че здравноосигуреното лице плаща за вземане на биологичен материал, лечебното заведение не може да изисква от него потребителска такса за изследвания в същата лаборатория. От плащане за вземане на биологичен материал се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални грижи.