Голямото бяло покривало над площада е затрупано със сняг и заради опасност от свличане на снежна маса районът около фигурата "София" е ограден от няколко дни със сигнална лента, разказа охранител от фирма "Скорпио". Пада много скреж, сталактити, сталагмити и искаме да предпазим здравето на хората, коментира охранителят. <
"Загражденията са заради паметника в центъра на площада, заради непочистения сняг, от съображения за сигурност", бяха част от предположенията на закъсняващи заради обиколния маршрут пътници.
Според охраната на Ротондата по-здравословно е заминаващите да обиколят 20-30 метра повече, но да стигнат живи. Докато не разградят шатрата над площада, все така ще е, допълниха от "Скорпио".
В края на миналата година пет архитектурни бюра участваха в конкурса на Министерството на транспорта за обемно-пространствено решение на Централна гара. Обновяването трябва да започне тази година. Според автора на един от класираните проекти бялото покривало на ротондата скрива перспективата около сградата на гарата и след нейното обновяване, то трябва да бъде премахнато.
В края на ноември 2003 г. пространството пред Централната гара беше покрито с технически текстил, произведен от френската фирма "Ферари". Унгарската фирма "Грабоплан" беше доставчик на мембраната и на конструкцията, както и изпълнител на монтажа. 16-тонната бяла мембрана на стойност 2 млн лева беше повдигната с осем крана. Най-високите от осемте колони, върху които е поставено покритието, са 25 метра, а най-ниските - 18 метра. Гаранцията на съоръжението е 20 години.