Това съобщи председателят на групата Михаил Миков. При гласуването на депутатите от КБ само трима са се въздържали, а 53-ма са гласували „за”, предаде "Фокус". Изключването му е заради гласуването му в подкрепа на 4-тия вот на недоверие на кабинета. По думите на Миков този акт на Камов е в противоречие на „всякакви установени принципи от партията на европейската левица”. Другите мотиви за изключването на Камов, освен гласуване по различен начин от останалите червени депутати, са свързани с неучастие в работата на парламентарната група и неприсъствие в пленарната зала. Миков коментира, че за цялата 2007 г. Камов е участвал в заседанието на ПГ на Коалиция за България само веднъж. "Някои от въздържалите се са гласували така по повод мотивите, а не по повод решението за изключване", обясни Миков, поради което отказа да да назове имената на тримата, гласували "въздържал се".
Камов е бил предупреден още миналата седмица от левите депутати, че спрямо него ще бъде приложена най-крайната дисциплинарна мярка от правилника на групата, а именно изключване, ако гласува срещу кабинета. Той обаче подкрепи опозицията по време на вота на недоверие заради корупцията в управлението. Николай Камов гласува против правителството и по време на приемането на бюджета.
През тези 18 г. няма нито един изключен депутат за корупция, а вече има един за това, че се обади срещу нея, коментира Камов пред Дарик. Абсурдно е партийното ръководство на една партия да ме обсъжда, при положение, че не съм член на тази партия. Имаме коалиционен договор, който те драстично са нарушили, каза Камов. Макар изключен от редиците на парламентарната група, той остава коалиционен партньор на БСП в рамките на Коалиционния съвет на Коалиция за България. По казуса трябва да се произнесе именно Коалиционният съвет.
След изключването си Камов заяви още, че засега не възнамерява да отива в друга парламентарна група или да напусне парламента. В интервю за bTV в понеделник Камов заяви, че е необходимо "разпускане на Парламента, за да могат избирателите да дадат нов шанс за промяна на ситуацията в страната". Той обясни, че е подкрепил вота на недоверие срещу правителството, защото в България няма политическа воля за борба с корупцията и твърдост за промяна. Партийната система на прехода е изчерпана и партиите не са способни да оползотворят възможностите, които Европа им предоставя, твърди още социалдемократът.