По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места. По-често неинформирани се оказват младите до 29 години, ниско образованите и бедните, жителите на селата и представителите на малцинствата.
Сред хората, които следят темата, неодобряващите позицията ни за Косово, са с 8 пункта повече от одобряващите (22%:14%).
Основните страхове на българите по повод на обявяването на независимостта на Косово не са свързани с националната сигурност на България. Далеч по-големи са опасенията от външно-политически последствия след евентуална подкрепа за автономията. 61% се страхуват от повишаване на напрежението в Сърбия, а 52% - от усложняване на отношенията ни със Сърбия при евентуално признаване на независимо Косово. 52% се опасяват и от напрежение в Македония.
На този фон, сравнително по-слаби се оказват страховете от „косовизация” на други държави в региона (43%), както и от заплаха за националната сигурност на България (38%).
Ние не избираме между Белград и Прищина. Такъв избор никога не е стоял пред нас, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред БНР преди няколко дни по повод позицията на България спрямо независимо Косово.
Ние сме в конкретна ситуация, в която има два пътя – или Косово остава една черна дупка на Балканите, с която никой не общува и никой не я мотивира да върви в конструктивна посока, или се опитваме да постигнем сътрудничество, което да гарантира спазването на основните принципи и подготовката на целия регион за членство в ЕС, смята Калфин.

Позицията на снишение на България по отношение на Косово вече нанася щети на българските национални интереси. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от БГНЕС. Той се аргументира с обстоятелствата, че с тази позиция България няма да може да участва в изграждането на институциите на Косово, които ще бъдат направени заедно с европейските страни. По този начин с позицията си БСП насърчава сръбските шовинисти, смята Иван Костов.
Позицията на НДСВ пък е да не се бърза с решение за Косово. Според жълтата партия в момента ситуацията в Косово е усложнена, а България е в региона, затова най-добрата позиция е да изчака с официална позиция (виж линка долу).