Представителите на ръководството на комбината, решили да влязат в сградата, бяха освиркани от работниците. Така шефовете на комбината се събраха в сграда в близост до протеста и изчаха той да свърши, за да влязат в “Кремиковци”, предаде "Фокус".
Хората протестираха основно заради неизплатените възнаграждения, изтъкна Людмил Павлов от КТ “Подкрепа”. Металурзите не са си взели януарските заплати, а добавките за храна не са платени от ноември до януари. В протеста участваха работници от нощната и дневната смяна в комбината. Според синдикатите те са били около 1000 души.
Металурзите протестираха и срещу водената от бившия изпълнителен директор на комбината Александър Томов политика. “Искаме държавата ясно да каже какво се случва с “Кремиковци”, защото към настоящия момент комбинатът почти не работи, заради намаленото подаване на газ”, изтъкна синдикалистът Павлов. По думите му е много важно решението на правителството за бъдещето на комбината. Въпросът бил дали ще има прокурист или нов собственик.
“Ясно е, че Митал няма пари, за да инвестира, затова трябва държавата да се ангажира с намирането на нов инвеститор”, каза Павлов. Работниците бяха категорични, че комбинатът не трябва да бъде затворен.
Протестите ще продължат, докато не бъдат изплатени възнагражденията. Вероятността да протестираме в София е голяма. Ако работниците решат, могат за блокират Околовръстния път на столицата, предупреди Павлов.
По-късно през деня министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с изпълнителния директор на «Кремиковци» АД Гунтопали Джаганадам и оперативния директор Пламен Стоянов във връзка със ситуацията в металургичния комбинат, съобщиха от пресцентъра на МИЕ. Министър Димитров е поискал назначаване на прокурист в дружеството, който може да бъде назначен само със съгласието на мажоритарния му собственик. До момента няма съгласие от страна на Прамод Митал по предложението за назначаване на прокурист. На срещата обаче Гунтопали Джаганадам се е ангажирал с бързо изплащане на заплатите и на средствата за храна за декември 2007 г. и януари 2008 г. Той е уверил, че на 28 февруари, ще представи график с ангажиментите за текущи плащания, както към работниците, така и към БДЖ, Булгаргаз и НЕК.