Това съобщи говорителят на партията Станимир Илчев след заседание на Политическия съвет на НДСВ. НДСВ подкрепя усилията за консултации между факторите, от които зависи стабилността на региона преди всичко, както и за това ролята на България като модератор в този процес да се съхрани достатъчно дълго време, изтъкна Илчев. Отдаваме дължимото както на мотивите на тези, които вече признаха независимостта на Косово, така и на тези, които доструктурират своята позиция, обясни още Илчев, цитиран от БТА.
Според НДСВ е излишно темата за независимостта на Косово да бъде разисквана в Народното събрание с аргумента, че конституцията възлага развиването на външната политика на Министерския съвет. Ако все пак подобно предложение бъде прието, НДСВ ще участва в дебата по въпроса, защото“има какво да сподели с българското общество като очакване за стабилизиране на региона и като предупреждение за потенциални рискове, които могат да възникнат в последствие“, каза Илчев. Той изтъкна,че НДСВ ще следи ситуацията в нейната динамика и ще направи всичко възможно, за да допринесе за адекватното поведение на България спрямо Косово.
Ситуацията там може да се усложни и е по-добре да не се ангажираме с решения, които за страна от ЕС, разположена на Балканите, биха били предизвикателни, подчерта Илчев.