Бившият дом за сираци и деца с умствени увреждания "О дю ла Гарен" на остров Джърси, самостоятелна британска територия, се оказа дом на насилието и смъртта. Полицията претърсва сградата на бившия дом със специално обучени кучета, след като в събота там бяха открити череп и други останки на дете. Според полицията е възможно да бъдат открити още шест тела на умъртвени тийнейджъри, заровени под бетонния под на сиропиталището, съобщи в. "Дейли телеграф".
Домът е затворен през 1986 година. Скандалът с "къщата на ужасите" е един от най-тежките случаи на грубо потъпкване на правата на децата в британската история.
Претърсването и разкопките в сградата на дома са започнали заради твърдения за физическо, психическо и сексуално малтретиране на деца от преди повече от 40 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Децата са били редовно пребивани, изнасилвани и психически тормозени. Много от тях са починали от тормоза, пише в. "Дейли телеграф".
Първи за скандала съобщи бивш министър на здравеопазването на острова. Според него властите не са направили нищо, след като той им е представил многобройни доказателства за безчинствата. Полицията разследва обвинения, че жалбите за малтретиране на децата от сиропиталището са били пренебрегвани с десетки години.
Разследването се води от месеци, но след откриването на останките през уикенда повече от 100 души разкриха, че са били малтретирани в дома, заяви зам.-полицейският началник на острова. Повечето обвинения датират от 60-те и 70-те години на миналия век. Претърсването на сградата ще продължи две седмици.
Министър-председателят на Джърси Франк Уокър отрече случаят да е бил потулван и заяви, че разкритията са шокирали острова, съобщи ВВС.
Домът "О дю ла Гарен" е създаден през 1867 г. като индустриално училище, а през 1986 г. е затворен и превърнат в младежко общежитие. Остров Джърси е част от Нормандските острови в Ламанша със специфичен статут на зависимост от Британската корона.
Бивш питомец на дома-Питър Ханафорд, потвърди, че децата там редовно са били изнасилвани, съобщи британският телевизионен канал Ай Ти Ви. Той е прекарал първите 12 години от живота си в "О дю ла Гарен”. 59-годишният Ханафорд заяви, че децата систематично са били малтретирани от мъжкия и женския персонал. Извращения са били извършвани и от по-големите деца в дома, като оплакванията са били игнорирани, за да бъде запазено доброто име на дома в Джърси, допълни Ханафорд за телевизията. Детективите, които разследват предполагаемите издевателство в дома, вече са разпитали 140 жертви и свидетели на престъпленията.
Вижте снимки