От думите му се разбра, че оценителите по оперативната програма “Регионално развитие“, която ще разпределя 1.6 млрд. евро до 2013 г., няма да подават такъв документ.
Неговата заместничка Искра Михайлова призна, че в началото е имало идея да се иска декларация от желаещите да работят по въпросната програма, но по-късно са се разколебали, защото не знаели до кое коляно да спрат с роднинството.
“Ние сме 6-милионна нация. Има опасност при това положение да няма кой да оценява проектите“, оплака се Михайлова. Шефът й пък добави на шега, че сигурно ще се наложи да внасяме хора. Регионалното министерство вече е започнало да набира желаещи, но засега са се явили едва 56 желаещи. Европейска практика е да се декларира, че оценителят не е помагал при писането на проекта, няма да участва в изпълнението му и не е вземал пари от кандидата.
Според Искра Михайлова въпреки липсата на такива декларации едва ли ще се стигне до скандал като този с ексшефа на пътния фонд Веселин Георгиев. Заради него ЕС блокира средства по програма ИСПА, тъй като се установи, че фирма, в чието управление е неговият брат, е спечелила обществени поръчки за 120 млн. лв. от фонда. Гаранция да не се стигне дотам и с парите от оперативните програми давал постоянният контрол от страна на ЕС. Михайлова се оплака, че консултанти, които се представят за близки на регионалното министерство, ходят от община на община и си предлагат услугите.
"Разходите за консултантски услуги действително се възстановяват на общините, но те трябва да разберат, че ако проектът им е добър, ще спечели и без консултант“, обясни тя.
Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ може да не признае като независима проверката, която финансовото министерство направи на пътния фонд. Това може да забави още отблокирането на евросредствата по трите проекта за строителство на пътища. Това са заявили правителствени източници пред Mediapool. Онзи ден от ведомството на Пламен Орешарски съобщиха, че не са открити сериозни слабости при харченето на парите по ИСПА. До 3 март се чака другият доклад, който трябва да даде отговор за конфликта на интереси, свързан с обществените поръчки, спечелени от фирмата на брата на Веселин Георгиев.