Това гласи обанордваната в бр. 20 от 26 февруари т.г. на “Държавен вестник“ Наредба номер 5 от 14 февруари 2008 г. за условията и реда за включване и изключване в/от списъка на вещите лица по чл. 151, ал. 4 от Закона за кредитните институции, съобщи БТА, като се позова на съда.
Вещите лица могат да бъдат назначавани за извършване на съдебно-счетоводна или съдебно-икономическа експертиза в съдебни производства пред ВАС по оспорване на административни актове на Българска народна банка.
В списъка може да бъде включено лице с висше икономическо образование със степен не по-ниска от “магистър“ и което не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Изисква се лицето да е участвало в качеството му на регистриран одитор в одитирането на банки или да е работило в областта на надзорните регулации, управлението на риска или вътрешния одит в централна, местна или чуждестранна банка през последните пет години, предхождащи включването му в списъка.
Вещото лице не трябва да е било през последните две години преди датата на решението за обявяване в несъстоятелност член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако има неудовлетворени кредитори, независимо дали е възстановено в права. Не трябва да е било и член на управителен или контролен орган на банка през последните две години преди датата на решението за обявяването й в несъстоятелност. Лицето не трябва да е лишено от право да упражнява професията си или дейността си и не трябва да е невъзстановен в правата си несъстоятелен длъжник.
След изтичане на срока за подаване на документи (изрично изброени в чл. 4 от наредбата), председателят на ВАС разглежда постъпилите заявления на кандидатите и преценява съответствието им с изискванията на наредбата. Председателят на ВАС е длъжен да утвърди първия списък на вещи лица и да го обнародва в “Държавен вестник“ до 15 май 2008 г.