Това предвижда новият Правилник за организацията и дейността на градския парламент, който скоро ще бъде гласуван от общинарите, съобщи съветникът от ГЕРБ Данаил Кирилов, цитиран от „Дума“. Механизмът за адресна регистрация е предвиден в програмата на кмета Бойко Борисов за управление и развитие на града до 2011 година.
Кметският екип ще направи предложения до компетентните институции за промяна в нормативната уредба и реда при регистрация на гражданите и на временно пребиваващите в София.
По данни от 2006 г. в столицата живеят 1 377 531 души. По неофициална информация обаче в момента техният брой достига почти 2 милиона.
Преди няколко месеца главният архитект на София Петър Диков заяви, че няма държава в ЕС, в която се позволява на хората да се заселват и да живеят на едно място без никаква регистрация в продължение на седмици, месеци и години. Според него "демократично европейско решение е всеки гражданин, чужд или българин, да се регистрира, ако пребивава повече от 48 часа в столицата по съответното местопребиваване.
Който не се регистрира, да бъде наказван, категоричен е главният архитект.