Това заяви на пресконференция в Столичната община Карстен Расмусен от Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК, цитиран от БТА.
При проверка на концесионния договор между "Софийска вода" и Столичната община от външни експерти той е оценен като добър, обясни Расмусен. Парите по ИСПА - 58 млн. евро - са осигурени от ЕК при наличието на договора между общината и "Софийска вода".
Карстен Расмусен посочи, че малкото инвестиции от акционера в "Софийска вода" "Юнайтед Ютилитис" до момента са поради ниската тарифа за вода и канал на дружеството и неприетият инвестиционен план от ДКЕВР. За да се осъществят инвестициите, тарифата трябва да стане 1,20 лева, а не да остава 0,85 лева, заяви Расмусен.
От ЕК са сигнализирали Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, ДКЕВР до 1 май да има ново споразумение, нова тарифа за тази и нова тарифа за следващата година.
При неизпълнението на този проект България ще бъде наказана два пъти - първо, като не получи 58-те милиона евро по ИСПА, а второ - за неизпълнението на изискванията за качеството на питейната вода, което трябва да бъде постигнато до 2010 година по изискванията на ЕС, заяви Реналдо Мандментс - началник на отдел в генерална дирекция "Регионална политика".