Това каза президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с македонския си колега Бранко Цървенковски в Сандански, предаде БТА. Президентът Първанов посочи, че с македонския си колега са имали много откровен разговор във връзка с климата в отношенията между двете страни и с публикациите и коментарите, в това число и в определени политически среди, засягащи историята, съвремието и бъдещето на отношенията между България и Македония.
Първанов и Цървенковски се разминаха в оценките си по случая с бутнатия бюст паметник на Тодор Александров във Велес преди няколко дни, съобщи БГНЕС. Македонският президент каза, че в случая най-важното е прилагането на законите. Той допълни, че не вижда връзка между стремежа на Македония към членство в НАТО и ЕС и паметника на Тодор Александров, но вижда сериозна връзка между НАТО и ЕС и прилагането на законите. От своя страна Първанов препоръча на "македонските ни приятели" внимателно да прочетат историята на личността на Тодор Александров. Казвам това като историк, посочи Първанов. Тодор Александров два пъти е възстановявал разбитата ВМРО, допълни държавният глава.
Високо ценим факта, че България призна Македония като независима държава при това с нейното конституционно име, заяви македонският президент. Той подчерта, че това придобива още по-голяма тежест според македонската страна, като се има предвид, че през цялото време досега нашата страна е давала подкрепата си за Македония, без да поставя каквито и да е условия.
Първанов посочи, че е нужно активизиране на двустранния политически диалог, както и нуждата от "взаимното отваряне в най-широкия смисъл на думата". В този контекст новите ГКПП-та са само една частица, а става дума и за визовия режим, за отваряне на двете страни, на бизнеса, на гражданите, каза Първанов. Той открои въпросите, свързани с енергетиката. България направи неотдавна голям пробив с крупните инфраструктурни проекти, които превръщат страната ни в енергиен център. Ако успеем да реализираме тези проекти, ще спечели не само България, но и съседите й, включително Македония.
ВМРО-БНД приветства позицията на президента Георги Първанов, се посочва в изпратено до медиите становище на партията. ВМРО призовава всички ългарски политици и държавни институции да работят за защита на правата на българските граждани и тези, определящи себе си като българи, на територията на Република Македония.
В парламента ПГ на БНС призовава президента, правителството и Народното събрание да защитят правата на хората с българско самосъзнание в Македония. Това се казва в декларация от името на групата, прочетена от парламентарната трибуна от Мирослав Мурджов.
В документа се настоява българските институции да отстояват позицията, че държава, в която не се спазват европейските стандарти и преследва своето население с българско самосъзнание, няма място в НАТО и в Европейския съюз.