Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от БТА. По думите му петима от арестуваните са с първоначална мярка за задържане от 72 часа.
Става въпрос за близо два милиона лева, придобити от продажбата на контрабандни китайски стоки. Опитът за банков трансфер е трябвало да бъде извършен с помощта на служител на банка, който обаче не е на ръководен пост, уточни Кокинов.
Източници от прокуратурата разкриха, че задържаният банков служител е работил в турската "Д банк"(бивша Демирбанк). Кокинов обаче не пожела да коментира дали прокуратурата издирва още свързани лица с престъпната група.
Трансферът е трябвало да бъде извършен чрез неистински документи с невярно съдържание, но едно от задържаните лица е дало показания пред съдия и е разкрило механизма, по който е действала престъпната група. Банковият служител е освободен с по-лека мярка, допълни градският прокурор.
Един от шестимата задържани е регистриран за измами в миналото. Това съобщи началникът на сектор "Борба с организираната престъпност" към СДП Бисер Кръстев, цитиран от БТА. По думите му останалите арестувани не са криминално проявени. До момента няма данни групата да е свързана с китайските граждани, които преди две седмици бяха задържани при акция на Софийската градска прокуратура и Държавната агенция за национална сигурност на летище София. Вече има и повдигнати обвинения за участие в престъпна група, създадена с цел за незаконно изнасяне на големи парични средства.
Междувременно от Търговска банка "Д" заявиха, че служители на банката сами са извикали полицията, след като въпросните лица се опитали да внесат в брой суми с неясен произход, пише "Стандарт".