Според информация от хърватския кабинет правителството на Иво Санадер има нова стратегия – то се опитва да съгласува хърватското признаване на Косово с още някои страни от региона, така че признаването да стане в пакет. Според някои информации в сряда Косово биха могли да признаят още България и Унгария, пише “Ютарни лист”.
Западен дипломатически източник, пожелал анонимност, съобщи, че „разполага със същата информация“.
Въпросът за признаването на Косово се обсъжда, той се дискутира и с нашите партньори, включително Хърватия и Унгария. Това потвърдиха от Министерството на външните работи. Когато има някакво решение, то ще бъде оповестено публично, казаха от МВнР. Според премиера Сергей Станишев няма как в сряда да бъде признато Косово, тъй като няма заседание на Министерския съвет.
Заседание на МС има в четвъртък, когато София може да признае Прищина.
Унгария може да признае в сряда независимостта на Косово, даде да се разбере говорител на унгарското външно министерство. Официалното решение ще бъде „съобщено утре след заседанието на министерския съвет“.
Ситуацията в Косово и възможните действия на българските власти бяха тема на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет на България. Обсъдени бяха възможните действия на българските власти при различните варианти на развитието на обстановката в Косово. На заседанието ресорните министри и ръководителите на специални служби представиха информация за положението в Косово и в Сърбия.
Докладвано бе, че към момента няма пострадали българи от международните мисии в района, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.
Съветът по сигурността беше информиран за постоянно поддържаните контакти и провежданите консултации през последните седмици с държавите от Европейския съюз и от Югоизточна Европа и набеляза какви да бъдат следващите стъпки.
Нощта в Косово е преминала спокойно, няма повече съобщения за инциденти след напрежението в понеделник в Косовска Митровица, съобщиха от Дипломатическото бюро на България в Прищина.
Различните медии посочват до сто души пострадали при вчерашните сблъсъци, когато полицията на Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) превзе сградата на Общинския и Окръжния съд в сръбската част на Косовска Митровица.
(Вижте снимки на ранените войници в северно Косово