Целта е до 2011 г. 600-700 българи да работят в институциите на ЕС, обясни директорът на Европейската служба за подбор на персонал (ЕПСО) Дейвид Беърфийлд, цитиран от БГНЕС.
Българският еврокомисар Меглена Кунева уточни, че съществува преходен период, през който точно определен брой българи могат да бъдат назначени в ЕС-институциите. "След края на този период няма пречка най-много от работещите в ЕС-институции да са българи, ако покажат, че те са най-способни", добави еврокомисарят, цитирана от БТА. Необходимо е да има държавна политика спрямо българите, които работят в Брюксел и да се поддържа връзка с тях.
ЕПСО има 3-степенна система за подбор на служители. Първият етап кандидатите се явяват на три онлайн изпита за проверка на познанията им за работата на администрацията в различните структури на ЕС. Одобрените преминават през писмени тестове, на които да покажат специфични знания и умения. Най-добрите се явяват на интервю. До третата фаза достигат около 15 на сто от кандидатите, уточни Дейвид Беърфийлд. Всички изпити се провеждат на втория език, който кандидатите са длъжни да знаят.
В края на изпитната процедура ЕПСО прави списък с одобрените кандидати, който е валиден от 1 до 3 години. ЕПСО е създадена преди 5 години и чрез нея за работа са кандидатствали над 290 хиляди души.