Петров допълни, че всеки носи персоналната си отговорност, ако се докаже такава, и допълни че няма да коментира проблемите на Иванов и че не е имало информация за връзките му със съмнителни фирми. Съвсем скоро ще чуете новини за случая в Перник, каза още главният секретар на МВР Валентин Петров, цитиран от БГНЕС. По думите му срещата с главния прокурор е била рутинна.
Междувременно ДСБ поискаха министър-председателят Сергей Станишев да отстрани от длъжност министъра на вътрешните работи Румен Петков. Това каза на извънредна пресконференция заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова, цитирана от Фокус. От ДСБ искат още премиерът да предложи на президента отстраняване на главния секретар на МВР Валентин Петров. Ако премиерът не предприеме тези действия, от партията ще се обърнат към опозицията в парламента за обща реакция, както и ще подадат сигнал до Европейския съюз.
“Вътрешният министър трябва да бъде разследван, а не някой си Иван Иванов”, посочи Атанас Атанасов. По думите му – поради това, че арестуваният зам.-директор на ГДБОП е бил протеже на главния секретар на МВР Валентин Петров не може да се очаква всестранно и обективно разследване. (виж линка).
Петров след "разпита" при Велчев
Към исканията на ДСБ за отстраняването на Румен Петков и Валентин Петров се присъединиха и от СДС. Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов коментира, че арестът на висш служител не е изненада за сините.
"Атака" също настояват за незабавната оставка на Румен Петков, съобщи Фокус. "Изнесените в публичното пространство факти за връзки на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов с подземния свят, показват ясно, че министърът на вътрешните работи е знаел и прикривал тези престъпни действия на висши служители от МВР", се казва в писмо от партията.
Помолен да коментира поисканата му от опозицията оставка Румен Петков каза, че щяло да бъде изненадващо, ако не са я били поискали.