Това заяви самият той пред журналисти в Дарамсала, северна Индия. "Трябва да изградим добри отношения с китайците. Не вършете насилия, това е лошо нещо. Насилието е противно на човешката природа. Дори хиляда тибетци да пожертват живота си, това нищо няма да промени. Трябва да живеем едни с други", каза Далай лама.
Тибетски монаси излязоха на протест на 10 март с искане за освобождаване на затворените поддръжници на Далай лама. Монасите, участвали в похода към столицата Лхаса, бяха около 300. Между 50 и 60 от тях бяха задържани от полицията и военните. На 10 март се навършиха 49 години от бунта срещу китайското управление в Тибет, след който Далай лама избяга в изгнание в Индия. До момента в размириците са загинали 13 тибетци, според китайските власти. Според тибетското правителство в изгнание жертвите са най-малко 100 или дори няколкостотин.
Живеещият в изгнание в Индия духовен лидер на областта Далай лама е изключително уважаван и популярен на Запад. Въпросът за предоставяне на автономия на Тибет е поставян от западни обществени фигури, а някои компании дадоха да се разбере, че няма да спонсорират Олимпиадата заради тибетския въпрос, посочва агенция Стратфор, цитирана от БТА. Тибет е важен за Китай от геополитическа гледна точка, защото представлява буферна зона с Индия и позволява на китайската военна мощ да се закрепи в Хималаите. Докато тази граница бъде поддържана, китайците се чувстват в безопасност откъм югозапад. Ако един независим Тибет - очевидно враждебен на Китай след годините на окупация - се съюзи с Индия, регионалният баланс на силите ще се промени. Следователно, няма начин китайците да дадат независимост на Тибет и е малко вероятно да увеличат автономията му. Не това е атмосферата, в която китайските власти искаха да протече периодът, предшестващ Олимпийските игри, напомня агенция Стратфор.