Според Първанов част от глобите за замърсяване на околната среда могат да се използват за инвестиции в горския сектор, тъй като горите преработват основната част от въглеродния окис, съобщи БГНЕС.
По думите на президента трябва да се създадат и ефективни механизми за инвестиции в горите. Това включва прочистване на терени, залесяване, инфраструктура, поддържане на контролна и информационна система и квалификация на служителите.
Бизнесът трябва да види мотив да влезе в реално, ефективно и коректно партньорство с държавата при ясно разписани правила, смята държавният глава. Той се обяви и за промяна на философията на управление на горския сектор. Това ще стане чрез поправките в Закона за горите, с които лесничействата се преобразуват в горски стопанства. Опростяване на процедурите за преобразуване на пустеещите земи и в терени за залесяване и изграждане на ефективна система за контрол и охрана на горите са другите предложени от Георги Първанов мерки за опазване на горския фонд.
В процеса на вземане на решения за бъдещето на горите трябва да се включат и гражданските организации, посочи държавният глава. Той отбеляза, че в годините на прехода горският сектор е бил сред най-занемарените и не са били взети достатъчно ефективни мерки за реформата му. Този сектор се нуждае от ясна визия и действена управленска програма, заяви Първанов. Горите заемат една трета от територията на страната, формират 60% от водния ни баланс и дават директен или индиректен поминък на повече от половината от българите, допълни той.