Това съобщи професор Младен Григоров при представянето на лечението на исхемичната болест в България, предаде БГНЕС. Според препоръки на европейската кардиологична асоциация пулсът на исхемично болните трябва да бъде поддържан в честота 55-60. У нас поради страх на болните и на лекарите не се дават максималните дози лекарства, каза професор Цветана Кътова, председател на българското кардиологично дружество. Само 20% получават оптимално лечение.
Изследване на 1500 души със стенокардия – исхемична болест, е показало, че 81% от тях са с пулс над 73. Този факт е тревожен, тъй като всяко ускоряване на пулса води до пристъп. Установено е, че шансът болният да получи пристъп е с 46% по-висок, ако пулсът му е над 80, обясни проф. Кътова.
С исхемичната болест у нас са регистрирани около 60 000 души. Tя има основно значение за високата смъртност въобще, защото много често завършва с инфаркт. У нас смъртността от инфаркт е 15-20%, а в Чехия – 5-6%. Там, както навсякъде в Европа и САЩ, е въведен модерният начин за лекуване на инфаркта - със сърдечна катетеризация. В България лекарите нямат никаква мотивация да вършат тази процедура и това ще бъде така, докато продължава монополът на НЗОК, каза проф. Григоров.
Смъртността на младите българи от инфаркт е 40%, т.e. три пъти по-висока от тази в Европа. Яденето на мазни и тлъсти храни, обездвижването и нелекуването на високото кръвно налягане са най-честите причини за исхемичната болест, каза известният кардиолог и препоръча освен много движение и 2 чаши червено вино дневно.