Срещу бургазлията Денчо Дечев е повдигнато обвинение в опит за умишлено убийство на двама от четиримата пътници от лекия автомобил. Единият куршум е минал само на 20 сантиметра от мястото, където би трябвало да е главата на единия от пътниците. Преди стрелбата Дечев е наредил ограждение от камъни пред автомобила. Версията на адвокатите му е, че той е стрелял два пъти във въздуха, а третият изстрел е произведен неволно, защото се бил подхлъзнал, предаде Дарик.
Съдебният състав от трима магистрати не беше единен в решението си за промяна на мярката за неотклонение. Един от тях – известният наказателен съдия Христо Крачолов, който осъди първи рапърът Ванко 1 , подписа решението с особено мнение. Той счита, че за обвинение в опит за убийство на повече от едно лице, трябва да остане в сила най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, която е наложена от Пловдивския окръжен съд. Двамата му колеги, обаче са на противното мнение, а именно, че целите на досъдебното производство могат да бъдат изпълнени и с втората по тежест мярка за неотклонение „домашен арест”.
Не оправдавам поведението на подзащитния ми, което е свързано с произвеждане на изстрели при спор за паркиране, но не е правилно прокуратурата да тръгва с най-тежките обвинения като опит за убийство в случая, заяви адвоката на Дечев- Красимир Елдъров. Според защитата, пенсионираният моряк, който от 10 години има разрешително за огнестрелно оръжие и фирма за производство на дограма, е действал в състояние на афект.
Апелативният съд промени мярката за неотлонение от постоянен арест в домашен с мотива, че от събраните по делото доказателства не може да се направи извод, че обвиняемият е личност с висока степен на обществена опасност. С оглед възрастта и здравословно му състояние съдът прецени, че най-адекватна в случая е мярката за неотклонение “домашен арест”, състояща се в забрана да напуска жилището си, без разрешение на прокуратурата или съда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.