Камен Милтенов бе задържан на 15 март след инцидент в столично заведение, при който пострадаха 3-ма души. На Милтенов беше повдигнато обвинение за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди.
По време на днешното заседание Софийската градска прокуратура поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като с действията си Милтенов умишлено е целял да убие Стефан Коджаиванов, който е с две прободни рани в областта на корема и Светослав Христов, който е с една рана в ребрата. Прокуратурата смята, че е налице обосновано предположение Милтенов да е извършил деянието, за което е обвинен, видно и от показанията на пострадалите и други свидетели, съобщи БТА. Прокурорът добави, че е било извършено разпознаване, при което пострадалите са посочили Милтенов като извършител. Адвокатът на обвиняемия Румяна Тодорова поиска отвод на председателя на съдебния състав, тъй като съдия Мими Петрова в миналото е постановила задържане на брата на обвиняемия - Антон Милтенов.
СГС отхвърли искането с мотива, че в 30-годишната практика на съдия Петрова тя е задържала много лица и това не би могло да бъде основание за нейния отвод.
Адвокат Тодорова добави пред съда, че не може да се прави извод, че Милтенов е извършил деянието по чл. 116 от Наказателния кодекс - предумишлено убийство, защото по думите й се оформят две групи от показания - тази на пострадалите и тази на Милтенов. Втората сочи, че задържаният се е отбранявал при нападение, смята защитата.
Всички свидетели твърдят, че Камен Милтенов си е тръгнал от заведението заедно с компанията си, когато са го настигнали 6-7 човека, които са били в заведението. Те го нападнали, добави защитата. Побоят е предизвикан не от подзащитния ми, има показания, че той се е защитавал, а не е предизвикал скандала, каза адвокатът.
Защитата посочи още, че тримата пострадали вече са изписани от "Пирогов" и тяхното състояние не е тежко. Няма доказателства, че Милтенов е искал да умъртви умишлено някого, смята адвокатът. Действията на Милтенов са естествена реакция на всеки човек при нападение срещу него, добави Румяна Тодорова. Тя допълни, че няма опасност подзащитният й да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като е управител на фирма, живее на семейни начала на установен адрес и има двегодишно дете.
Въпреки това съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение с мотива, че въпреки, че е бил нападнат, Милтенов сам е предизвикал нападението, като умишлено е счупил вратата на заведение, след отказ да бъде обслужен около 0.30 ч. на 15 март. Вярно е, че някои от пострадалите са били и нападатели, и това нападение е било предизвикано именно от обвиняемия, аргументира се още съдът.
Решението на СГС може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Заседанието при обжалване на мярката ще бъде на 25 март.