Доцент Христов е задържан за нарушаване на правилата за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране, съобщи БТА. Той е направил 98 незаконни експлантации на кости и сухожилия от 2004 г. досега, разкри източник от прокуратурата. Те са безспорно доказани от материалите, с които разполага държавното обвинение, а други около 500 подобни случая все още се изясняват от разследващите. От прокуратурата разкриха, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.
Христов е експлантирал тъкани от хора, починали от инфекциозни болести, обявиха от Софийската районна прокуратура, докато съдът гледа мярката му за неотклонение във вторник следобед.
Срещу Христов са събрани данни, че е експлантирал тъкани и от хора, станали жертви на тежки престъпления, с което вероятно да е заличавал веществени доказателства. Освен това имало и случаи, в които са използвани кости и сухожилия от хора, починали от интоксикация или в напреднала възраст, които не са подходящи за експлантация, обясниха от прокуратурата.
Защитата на доц. Христов отхвърли обвиненията, като обясни действията му с научно-изследователска дейност.
Накрая Софийският районен съд (СРС) постанови постоянна мярка за неотклонение "домашен арест" на Христов. Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок, а следващото заседание на съда е на 28 март.
До задържането в понеделник вечерта на Христов се е стигнало след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г. Според информация от прокуратурата експлантациите са извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лв. за тяло, за да не се оплачат в полицията. Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата, казаха запознати с разследването.
Знам за случая, но не мога да говоря в момента, каза директорът на Александровска болница доц. Асен Златев, потърсен за коментар по телефона.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски е бил запознат със случая на Христов след ареста, уточниха от здравното ведомство. Заради провеждащите се следствени действия от министерството отказват допълнителна информация и коментар.
Не е законно експлантации на кости и тъкани да се извършват преди аутопсия, каза за БТА директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация проф. Христо Куманов. Сухожилия и кости се взимат оторизирано в пригодена за това операционна в Александровска болница, обясни проф. Куманов. Той допълни, че най-напред се прави цялостна аутопсия на трупа и след това може да се експлантират костите. Когато се установи, че починалият не е криминално проявен, се прави цялостна аутопсия и при съгласие на близките би могло да се експлантират костите, допълни проф. Куманов. Разговорът с близките, свързан с експлантацията, се води от екип, ръководен от психолог, посочи проф. Куманов. В болница "Пирогов" има тъканна банка, която напълно задоволява нуждите на страната, каза още проф. Куманов. Според него частната тъканна банка "Остеоцентър - България" има сключен договор с Александровска болница и вероятно става въпрос за нея. Ще ви уведомим за отношението ни по въпроса, след като следствените органи си свършат работата, каза Ваня Иванова от "Връзки с обществеността" към "Остеоцентър - България".
(Вижте снимки на д-р Христов в съда