Това съобщи и.д. окръжен прокурор на Перник Пламен Найденов, цитиран от БТА. На Цветков е предявено обвинение за убийство, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Във вторник Пернишкият окръжен съд наложи на Цветков постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Обвиняемият е осъждан за кражби, незаконно притежание на оръжие и убийство в състояние на афект.
В хода на разследването са проверени седем адреса основно на територията на пернишкия кв. “Изток” и място за обучение по стрелба с бойно оръжие, предаде БГНЕС. На адреси, обитавани от Иван Цветков и свързани с него криминално проявени, са намерени и иззети пушка – помпа (12-ти калибър), газов пистолет, преработен за стрелба с бойни патрони, пистолет “Макаров” със заличени номера и множество боеприпаси за тях. Иззети са още две радиостанции “Мидлант”, настроени на полицейската честота, фалшиви банкноти от 100 евро и наркотични вещества – 4 найлонови плика с амфетамин, два килограма марихуана и дози хероин. Според директора на ОДП комисар Шереметев успехът на акцията е резултат основно от промяна в организацията на работа. Той подчерта, че успехът се дължи и на доброто взаимодействие с прокуратурата. Работата по започнатото досъдебно производство продължава.
28-годишният наркодилър Николай Христов-Хайо бе застрелян на 19 февруари в центъра на Перник с девет куршума, два от тях смъртоносни. Впоследствие шестима шефове от полицията в града бяха уволнени заради неудовлетворението на ръководството на МВР от работата на полицейските служители за противодействие на престъпността.