Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че няма споразумение след двудневните преговори в Москва между министрите на външните работи и на отбраната на САЩ и Русия, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Лавров заяви обаче, че САЩ са направили "доста важни и полезни" предложения, с които целят да облекчат притесненията на Москва за ПРО, съобщи Асошиейтед прес. Русия е готова да обсъди тези предложения. Русия и САЩ са заинтересовани да решат проблема с ПРО на основата на сътрудничеството и равноправието, подчерта министърът.
Американският държавен секретар Кондолиза Райс обяви, че на днешната среща министърът на отбраната Робърт Гейтс е представил по-прецизно предложения, направени по-рано. Русия искаше да убеди САЩ да подпишат документ, който да замени договора СТАРТ, чийто срок изтича през следващата година, припомня Ройтерс. Вашингтон обаче смята, че договорът е твърде дълъг и обременяващ и не е необходима пълната му подмяна.
Райс обяви, че САЩ и Русия са се договорили да изготвят "стратегически рамков документ", който да включва всички елементи на тяхното сътрудничество и на двустранните им отношения, сред които е и намаляването на въоръженията. Райс потвърди, че САЩ са готови за по-широки преговори с Русия, веднага щом Москва разгледа американските предложения.
Руският външен министър обяви, че е постигнат стабилен напредък, особено в борбата с ядрения тероризъм и засилването на режима за неразпространението на ядреното оръжие и мирното използване на ядрената енергия.
И Лавров, и Райс изразиха надежда, че Вашингтон ще продължат да работят заедно по широк кръг въпроси. Райс заяви, че отношенията Русия-САЩ позволяват да се върви напред и различията да се обсъждат с взаимно уважение. Тя окачестви днешните разговори в Москва като "продуктивни и полезни".