Размерът на иска е за 981 740 лева, съобщиха от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщи БТА.
Христо Лачев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по обвинения за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. В резултат на извършената проверка комисията е констатирала, че към настоящия момент съвкупността от придобитото имущество е на “значителна стойност“ според определението на закона, за което установеният законен източник на доходи по отношение на проверяваното лице и съпругата му не е достатъчен. Комисията заключава, че е налице презумпцията, че имуществото е придобито от престъпна дейност и налага възбрана върху правото на строеж на недвижими имоти, на които Христо Лачев и съпругата му са изключителни собственици. Това са пет апартамента, пет склада, седем гаража и един паркинг, които са в София, район “Витоша“.
Има и възбрана върху два поземлени имота в с. Бистрица, четири поземлени имота в Сепарева баня и апартамент в к.к. “Слънчев бряг“.
Запорирани са всички банкови сметки на Лачев и семейството му, които са открити в лицензираните 30 банки у нас. Комисията ще внесе мотивирано искане до съда за отнемане в полза на държавата на процесното имущество, след влизането в сила на присъда за извършени престъпления, се посочва в съобщението.
"Платил съм си всички данъци за минали периоди и нямам никакви съмнения, че всички обвинения, които ми се отправят напоследък от различни институции, ще паднат в съда", заяви за БТА Христо Лачев. Той е в принудителен отпуск. Пазарната цена на имотите, които съм закупил преди няколко години, се е увеличила многократно, но това не означава, че съм заплатил за тях толкова, колкото струват сега, отбелязва в изявлението си Лачев. Не разбирам как се е стигнало до тези огромни суми, които се тиражират в информация до медиите от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност днес, коментира той.
"Не смятам, че е редно да научавам от медиите - аз и семейството ми, че са ми запорирани всички имоти и банкови сметки", заяви Лачев.