Това е 23-годишният рецидивист Атанас Маринов Василев от Разградско, съобщи комисар Пламен Чакъров, началник на 4 РПУ.
Сигналът за изнасилването бе подаден от жертвата. На 4 април около 22.30 ч на бул. „Пейо Яворов” в близост до спирката на автобус 120, 23-годишната студентка е нападната и отвлечена към близката горичка. Пребита е жестоко, заплашвана е и е изнасилена. След изнасилването извършителят е отнел мобилния й телефон и е избягал.
Установено е, че извършителят на престъплението е Атанас Василев, който е осъждан за 2 кражби и за 1 изнасилване. След задържането на Василев се оказало, че в близките дни той е извършил и други 2 престъпления. Няколко часа след изнасилването е нанесъл побой и е отправил заплахи на друга жена на около километър от миналото престъпление. Направил е опит да я изнасили, но оттам е минал човек с куче, който е предотвратил престъплението. На 1 април пък в ж.к „Младост 3” Василев е извършил грабеж на телефон.
Рецидивистът е задържан по описанието, дадено от изнасилената П.И. Тя е обяснила, че той има татуировка, изобразяваща разперени крила на рамото. Повдигната му е мярка за неотклонение задържане за 72 часа. Повдигнати са обвинения за грабежа и изнасилването. В момента текат процесуални действия по втория случай на опит на изнасилване.
През пролетта хората с отклонения се активизират и зачестяват престъпления като изнасилванията, коментира ръководителят на криминалния отдел в Столичната дирекция на полицията Валери Йорданов и призова гражданите за повишено внимание и за съдействие на органите на реда, когато се налага.