Това съобщи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Самуил Шейнин, предаде "Фокус". Старият колективен трудов договор изтича през месец май.
Дотогава трябва да започне обсъждането на новия колективен трудов договор. Според Шейнин обаче и сега директорите са притеснени, че не могат да реализират договорения отпуск за учителите и често те се натрупват.
Относно договорената при стачката 650 лв. средна брутна заплата на учителите Шейнин коментира, че в някои училища вече имало готовност тя да се постигане още през май. Такива са и сметките на просветния министър Даниел Вълчев. Според него 1/4 или 1/5 от учителите още през май ще достигнат заплатата от 650 лв. и то без предвижданото 10% увеличение през юни. Той обаче призна, че ще има проблем за някои учители да достигат и през юни тази заплата.
В момента има учители, които получават средна брутна работна заплата 750 лв. Трима учители от Професионалната гимназия по строителство пък взимат средна брутна работна заплата от 1000 лв., сочат данните на Шейнин.
Синдикатите са поискали и още 0,2% при договорен 1% за прослужено време в системата на народната просвета. Според Шейнин обаче това ще затрудни привличането на млади хора в системата и не винаги прослуженото време е гарант за качество на образованието.
От синдикатите са настояли и за двойно увеличение на парите за облекло.
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и представителите на работодателите са обсъдили въвеждането и на делегирани бюджети и на втория стълб на диференцираното заплащане в началото на следващата учебна година.
За първия стълб на диференцираното заплащане са предвидени 44 млн. лв., което прави средно 34 лв. на месец. За втория стълб са предвидени още 12 млн. и 200 хил. лв, като се обсъжда дали да бъде направен рейтинг на училищата или той да бъде въведен според механизма за кариерно израстване на учителите, изтъкна просветният министър Даниел Вълчев.
Освен това от Съюза на работодателите ще настояват за увеличение на издръжката на един ученик на 1350 лв.