Това коментира в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков в отговор на въпрос дали подготвеният от него доклад за реформи в системата на МВР ще бъде достатъчен, за да запази поста си, предаде БТА.
Попитан дали проверката на прокуратурата срещу него за издаване на класифицирана информация не е достатъчна, за да подаде оставка, Петков каза, че тази проверка трябва може би първо да приключи.
Министърът не очаква да бъде освободен след вота на недоверие, който ще бъде гласуван в петък от парламента. Това е въпрос на сериозен анализ и оценка на ситуацията, добави Румен Петков. На въпрос, реформите в неговия доклад възможно ли е да бъдат извършени, след като той си подаде оставката, Петков каза: "невъзможни неща няма". Той добави, че няма да подаде оставка под натиск от медиите.
Ние искаме да реализираме методично политика на реформи на службите за сигурност и методична борба с корупцията, посочи той. Не може да не прави впечатление фактът, че арестите на държавни служители заради корупцията се представят като скандални, допълни Петков. Според него скандално би било, ако тези арести не са направени. Въпросът е дали искаме сега да се върнем към един период, когато нямаше компрометирани държавни служители, заяви министърът.
Относно срещата му с т.нар. братя Галеви, която според доклада на вътрешната комисия е била нерегламентирана, Петков каза, че да се говори чак за среща медиите малко го надценяват.
Прокуратурата или Министерството на правосъдието могат да контролират специалната агенция за използването на специални разузнавателни средства (СРС), смята вътрешният министър. Те нямат звена, пряко ангажирани със заявяването и използването на специалните средства, посочи той. Изграждането на ДАНС постави въпроси за ефективната работа на службите, които прилагат СРС, добави Петков. В момента заявителите за използване на СРС са МВР, ДАНС, прокуратурата, следствието, разузнаването и военната полиция, уточни той. Ето защо най-доброто решение от гледна точка на организацията на работа е да има специална агенция, равно отдалечена от тези структури, която да обслужва заявителските им интереси, смята министърът.