Около това са се обединили на днешното заседание представителите на Политическия съвет на тройната коалиция, съобщи Агенция “Фокус”. На заседанието, продължило над 5 часа, тройната коалиция е постигнало пълно разбирателство около въпроса за реформата в МВР.
Политическият съвет на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС подкрепи предложените в доклада на министъра на вътрешните работи мерки за реформиране на МВР, съобщиха от правителствената информационна служба. Ръководствата на трите партии и на парламентарните групи се обединиха, че докладът, подготвен въз основа на анализ на състоянието и развитието на МВР през последните 18 години, е добро основание за ясна и дълбока реформа в системата, която да я пречисти, обнови, направи по-прозрачна и ефективна.
Мерките предвиждат отделянето на ДОИ и ДОТИ от МВР, приемането на нов закон за специалните разузнавателни средства, при гарантиран строг контрол върху използването и тежки санкции за злоупотреба с тях; радикална трансформация и кадрово обновяване на ГДБОП; извеждане на по-голям брой служители на работа на улицата; освобождаване на МВР от несвойствени дейности; повишаване на професионализма и мотивацията на служителите; въвеждане на нови правила за отчитане и оценка на работата им; въвеждане на периодични тестове за лоялност на служителите в рисковите направления и др.
Коалицията ще осигури провеждането на широк обществен, професионален и политически дебат преди внасянето на промени в законите, чрез които да се осъществи модернизирането на системата на МВР. На срещата на ръководствата на трите партии днес беше подчертана необходимостта от ускоряване на създаването на парламентарната комисия, която да осъществява контрол над дейността на Държавната агенция „Национална сигурност”. Съществуването на такава парламентарна комисия е предвидено в Закона за ДАНС.
Политическият съвет заяви твърдата консолидация на трите партии от управляващото мнозинство и подкрепата за правителството на министър-председателя Сергей Станишев в утрешния дебат и при предстоящото гласуване на внесения от опозицията вот на недоверие.
Вижте снимки на управляващите