Това е постановил испанският Върховен съд в две свои решения, съобщава АФП, цитирана от БТА. Испанският Върховен съд е отменил в свое решение нареждания за експулсиране от 2001 г. на румънски гражданин, живеещ в Испания без право на пребиваване, както и нареждане за експулсиране на български гражданин, който също не е имал разрешение за пребиваване и е работел в Испания без разрешение.
Върховният съд е заявил, че влизането на Румъния и България в ЕС от 1 януари 2007 г. превръща техните граждани в граждани на общността, за които испанският закон за чужденците "не е приложим, поне що се отнася до режима му на санкции". Това важи, въпреки че подобно на други страни от ЕС, Испания наложи ограничения от две години за влизане на нейна територия на румънски и български работници, при официалното приемане на техните страни в ЕС на 1 януари 2007 г., постанови Върховният съд в друго свое решение.
Върховният съд подчертава, че испанският закон позволява да се прилагат само решения за експулсиране на лица, които не само са работили нелегално в Испания, но и живеят там без право на пребиваване.
Не може да се разглежда като сериозно нарушение самият факт да се работи в Испания без разрешение, ако човекът разполага с валидно разрешение за пребиваване, според съда.
От 1 януари 2007 г. българските и румънските граждани, пребиваващи в Испания, не могат да бъдат санкционирани за това, че работят в страната без разрешение, тъй като трябва да се подразбира, че след договора за присъединяване, те се ползват от валидно разрешение за престой, подчертава съдът.
Повече от 500 000 румънци и близо 100 000 българи живеят сега в Испания, с или без официален статут, според испанските власти.