Сред най-предпочитаните дестинации са долината на р. Прахова и българското Черноморие, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА.
В България се очаква да пристигнат около 10 000 румънски туристи, чиито разходи у нас може да достигнат близо 1,2 млн. евро, според оценката на президента на туристическата агенция "Турекспо" Стоян Маринов, цитиран от "Адевърул".
Румънците, които са се ориентирали към местни дестинации, са около четири пъти повече от тези, които са избрали да прекарат празниците в чужбина. Преобладаващата част от тях ще се насочат към планинските курорти, но не липсват и привърженици на селския туризъм, както и любители на морските плажове.
Ресторантите в Букурещ и другите големи градове ще посрещнат около 10 000 души. Разходите на румънците, пътуващи за празниците, може да достигнат 18 млн. евро, от които около 7,26 млн. евро ще бъдат похарчени за ваканции в чужбина, сочат данните на Федерацията на собствениците в румънския туризъм.
Цената на туристически пакет в планински курорт в Румъния е около 600 леи (близо 168 евро), 700 леи (или около 196 евро) излиза ваканцията в селска среда, а 400 леи (около 112 евро) - на морето. Ваканция от 5 до 7 дни в Турция ще струва на румънските туристи 450 евро, в Гърция - между 100 и 400 евро, а в България - около 125 евро, пише в. "Адевърул".