Всеки пътник, пътуващ в спален или кушет-вагон може да превози със себе си ръчен багаж с максимално тегло до 30 кг, който се състои от не повече от три отделни единици (напр. два куфара и една чанта). Клиентите не заплащат допълнителна такса за превоза на такъв ръчен багаж.
За пътниците, желаещи да носят със себе си багаж с тегло над 30 кг и брой над допустимите три единици, БДЖ въвеждат услугата "превоз на багажна пратка". Тази услуга ще се предлага в гарите София, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Търговище, Шумен, Добрич, Пазарджик и Генерал Тошево и ще се извършва само в нощните влакове, в чиито състави са включени фургон-вагони. Нощни композиции, с фургон-вагони, се движат между София и Варна (през Горна Оряховица и през Карлово), София и Кардам (през Добрич), София и Русе (през Горна Оряховица), София и Бургас (през Пловдив) и между Пловдив и Варна.
Цената за превоз на багажна пратка (по 2 лева за чанта или куфар) е регламентирана за отделна единица багаж, независимо от нейното тегло и размер, както и от разстоянието на пътуванe.
Пътникът предава багажната пратка в магазията на съответната начална гара преди своето пътуване, но не по-късно от един час преди заминаването на влака. На куфарите (чантите) се поставя самозалепващ се стикер с индивидуален номер.
БДЖ въвеждат и талон за таксуване на превоза на багажните пратки чрез компютърната система. От компанията ще носят отговорност за багажната пратка.