В началото на седмицата у нас яйцата са се продавали по 19 стотинки за брой, а в края те вече струват 20 стотинки за брой. С 3.8% са поскъпнали доматите, краставиците обаче са поевтинели с 2.8 на сто. С 6 на сто са поскъпнали ябълките, а с 4.3% се е повишила цената на зелето. Поскъпнали са и портокалите, лимоните, маслото, замразеното пиле, лещата и оризът. Леко се е вдигнала и цената на кашкавала, олиото, малотрайните колбаси. С 9.1% са поевтинели картофите, а с 2% - сиренето.
Солени излизат и почивките, които много граждани предпочитат да направят именно в този период на годината.
На гражданите в Македония ще им трябват повече пари за традиционните великденски ястия. Яйцата се движат от 6 до 7 денара. При зеленчуците и плодовете поскъпването е повсеместно, освен при доматите и картофите. Доматите все още се продават на цена от 100 денара /61 денара = 1 евро/ за килограм, зелето струва 40 денара за килограм, а краставиците достигнаха цена и до 80 денара за килограм. Ябълките струват от 50 до 60 денара за килограм, а бананите отново се върнаха на старата си цена и се продават за 50 денара за килограм. Боята за яйца струва 10 денара, колкото и миналата година.
Тази година единствено агнешкото месо, заради намаления износ в Гърция намалява тежестта на македонските потребители. Агнешкото в месарниците в Скопие струва от 280 до 300 денара за килограм.
Медиите в Гърция обръщат най-голямо внимание на цената на агнешкото месо, което традиционно се консумира на Великден. Вносното агнешко месо може да се намери за 6 евро/кг, а местното – за 9,5 евро. Марулите в Гърция се продават на цена от 0,60 евро. При доматите цените се движат от 0,75 евро до 1,30 евро, а при краставиците – от 0,80 до 1,80 евро. Гърците да трябва да посрещнат Възкресение Христово с увеличени пътни такси, билети за кораби, бензин, престой в хотел, както и с увеличени цени на агнешкото месо и на останалите продукти, традиционни за великденската трапеза.
В Румъния агнешкото се продава по-скъпо заради увеличението на цената на фуража. През миналата година то се е продавало за 13-14 леи на килограм, но през тази година цената се движи между 15 до 20 леи (1 евро=3,7 леи).