Министърът на правосъдието Миглена Тачева изпратила писмо, в което дава да се разбере, че съдбата на Шийлдс зависи от британското правителство. Тачева обяснява, че в България няма да има повече съдебни процедури срещу футболния фен и следователно британските власти могат да го освободят.
"Ливърпул дейли пост" уточнява, че писмото е било изпратено в отговор на разследване на Би Би Си. Британският министър на правосъдието Джак Стро проучва в момента всички възможности и е поискал юридически съвет дали може да се намеси, съобщава вестникът.
Бащата на Шийлдс е помолил Стро синът му да бъде освободен след като изглежда българите вече са "си изтрили ръцете с него".
21-годишният британец бе осъден на 10 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда в България на връщане от финала на Шампионската лига по футбол през май 2005 г. в Истанбул между любимия му футболен отбор - Ливърпул, и италианския Милан. Той излежа част от присъдата си в нашата страна, след което бе прехвърлен в британски затвор.
Самият Шийлдс винаги е твърдял, че е невинен.