След края на работния ден в петък бе съобщено, че в апарата на правителството е извършена "сериозна реорганизация", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Определена бе пределната му численост - 1464 души - и броя на заместниците на ръководителя - шестима вместо досегашните петима, съобщи правителствената пресслужба. Реорганизацията е извършена в съответствие с указ на президента, който предвижда създаването на редица нови длъжности в правителствената администрация. Путин посочва хората, които ще вземе със себе си в Белия дом (така в Москва наричат сградата на правителството), обясни пред Ройтерс политическият наблюдател Дмитрий Орешкин.
Бивши чиновници от Кремъл стават говорител, шеф на протокола и главен "спийчрайтър", който "пише речите" на премиера. За прессекретар на председателя на правителството с ранг заместник-ръководител на правителствената администрация бе назначен Дмитрий Песков, досега първи заместник на прессекретаря на президента. Путин подписа указа за освобождаването му от предишната служба, а заповедта за назначението му на новата - премиерът Виктор Зубков.
Песков, който говори четири езика, бе гласът на Путин пред световните медии от 2000 г. Роден е през 1967 г. в Москва, през 1990 г. завършва Института за Азия и Африка при Московския държавен университет "Ломоносов". През 1990-94 г. е аташе в посолството в Турция, след това работи в министерството на външните работи, а от 1996 до 2000 г. е втори и впоследствие първи секретар на посолството в Анкара.
За ръководител на протокола, също с ранг на заместник-ръководител на апарата на правителството, бе назначен Антон Вайно, който от 2004 г. пак заемаше поста заместник-ръководител на апарата, но отговаряше за департамента на пресслужбата, информацията и протокола, който сега се раздели на две. Вайно премина в правителствената администрация през ноември 2007 г. от Кремъл, където бе първи заместник-ръководител на президентския протокол. Роден през 1972 г. в Талин, завършил Московския държавен университет за международни отношения, той владее английски и японски. През 1996-2001 г. е аташе в Токио, после работи във външното министерство и от 2002 до 2007 г. в протокола на президента.
Появи се нов департамент - за подготовка на текстовете на публичните изявления на премиера. Оглави го бившият началник на референтурата на президента Дмитрий Калимулин. Той ръководи президентските референти от април 2004 г. Роден е през 1971 г. в Кемерово, през 1993 г. завършва историческия, а през 2000 г. - юридическия факултет на Московския държавен университет и работи в референтурата на Кремъл от 1997 г.