На 7 май ще излезе докладът на Европейската централна банка с предпоставките за въвеждане на еврото в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция - 10 години след старта на валутния съюз, предаде Дойче веле, цитирана от БГНЕС.
Сред първите 11 е и Германия. Тогавашният федерален финансов министър Тео Вайгел предрича „Еврото ще бъде успех”, за което днес има недвусмислени доказателства – щом струва 1,60 долара. Идеята за единната европейска валута възниква още в началото на 70-те години. Както обяснява икономистът Вилхелм Шьонефелдер, на когото до голяма степен се дължи присъединяването на Германия към евро-зоната – „Идеята бе в това, че една кофа вода със сигурност е по-стабилна от една чаена чаша”, тъй като и в края на 80-те, когато намерението се налага в Германия въпреки сериозната съпротива, равнищата на долара рязко спадат, което води и до резки курсови сривове в Европа.
Все пак основната цел е напредъкът в европейската интеграция, тъй като вътрешен пазар без единна валута не би бил истински вътрешен пазар, подчертава Шьонефелдер. И макар днес 65% от анкетираните германци да се явяват поддръжници на еврото, има и 34%, които са за връщане към „добрата стара германска марка”. Аргументите – поскъпването на цените. 53 процента от запитаните обвиняват единната европейска валута директно и основно за нарасналите цени през последните години. За 43 процента причините са други – като например поскъпването на енергията и хранителните стоки. Според финансиста Манфред Вебер желанието за връщане на марката има предимно психологически основания – за мнозина тя е емблематична за икономическия подем в следвоенните времена. Той не пропуска да изтъкне обаче, че еврото се е проявило като достоен наследник на марката, тъй като с въвеждането на единната европейска валута се създават предпоставките за по-нататъшен икономически растеж, респективно – фундамента за гарантирането на високия жизнен стандарт в Германия.
За 11 години валутният съюз в Европа се е осмислил. Становището на председателя на евро-групата – люксембургския правителствен ръководител Жан-Клод Юнкер е, че еврото е изпълнило всички възложени му очаквания и е предотвратило валутните кризи в Европа. Същевременно Юнкер защити за пореден път независимостта на Европейската централна банка срещу несекващите опити за оказване на влияние от страна на политиката. Юнкер изтъкна и, че въвеждането на еврото е предложение, отправено към всички държави от Общността. Но при приемането на нови членки трябва да се внимава за гарантирането на стабилността на общата валута. Всяка от държавите в Общността може да се присъедини и към валутния съюз, но най-напред трябва да бъдат удовлетворени съответните критерии за стабилност. Същевременно държавите, въвели еврото, трябва да се постараят да не се появи една невидима граница между членуващите и нечленуващите в евро-зоната.