"За пръв път от години насам в парада ще участва и бойна техника. Това не е дрънкане на оръжие. Не заплашваме никого и не смятаме да го правим. Никому нищо не натрапваме. Имаме си достатъчно от всичко. Това е демонстрация на нарастващите ни възможности в сферата на отбраната", заяви руският президент на среща с министрите и администрацията на Кремъл, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Ние сме в състояние да защитим хората си, гражданите си, своета държава, нашите богатства, а те не са малко", заяви руският президент.
Днес в Москва се състоя генералната репетиция за парада на Червения площад. В нея участваха около 8000 военнослужещи и над 200 единици съвременна бойна техника. Гвоздей на зрелището бяха ракетите "Топол-М", елитът на руските стратегически сили, отбелязва Франс прес.
Лидерът на движението "За правата на човека" Лев Пономарьов заяви по този повод следното: "Военната техника на парада показва, че демонстрираме мускули и създаваме заплаха за външния свят. На кого показваме мощта си, на Грузия ли? И така е ясно, че нашата армия е по-силна от грузинската. На Запада? Но нали говорим, че градим със западните страни партньорски отношения. Не смятам, че демонстрирането на военна техника има някакъв смисъл, нито в Русия, нито в която и да било друга страна. Ако това по някакъв начин съдействаше за развитието на въоръжените ни сили, бих го подкрепил, но всички тези паради отвличат от нормалната всекидневна работа въоръжените сили, а там проблемите не са малко. Ясно е, че на парада всичко ще изглежда блестящо, а всички реални проблеми на армията ще се ретушират".