Увеличението си работещите в института ще получат на 20 май, когато получават заплатите си за април. Така, според директора на института д-р Димитър Раденовски, средната лекарска заплата от 1080 ще достигне 1500 лв., а тези на сестрите ще достигнат 800 лв., предаде БТА.
Увеличение на заплатите ще има и от 1 май с 15 процента и от 1 юли с още 10, когато е и увеличението за всички работещи в бюджетната сфера, стана ясно още след като Станишев и Желев разговаряха с Раденовски.
"Направихме разчети в министерството и решихме, че можем да си позволим това увеличение", допълни министърът. Доц. Раденовски. Той допълни, че сега има лекари, които получават по няколко хиляди лева.
През май увеличение от 15% на заплатите ще имат и всички работещи в здравните заведения към Министерство на здравеопазването, стана ясно още след срещата.
"През последните месеци ние успяхме да излезем от критичната ситуация и имаме приходи, които позволяват да се увеличат заплатите", каза Раденовски, цитиран от БГНЕС. Вече се получават сумите за тежко болните, заради които бе стачката миналата година. Към края на годината ръководството на болницата се надява да отчете още по-добри резултати след откриването на нова хемодиализа, инвазивна кардиология, очна банка и очна клиника, нова поликлиника. "Ако запазим този темп, заплатите ще могат да се повишат още веднъж", каза директорът на болницата. На въпрос дали персоналът знае за увеличението на заплатите и имал ли е той намерение за стачка, Раденовски отговори, че медиците вече знаят добрата новина, а в петък той е имал разговор с "изявените стачници". "Заявявам пред всички, че работещите в "Пирогов" нямат намерение да правят стачка, тъй като няма причина за това", заяви директорът.
160 са вакантните места в здравното заведение, от които 30 за лекари и 80 за сестри, каза още в отговор на въпрос Раденовски. Текучеството продължава да е голямо и се налага скоро да бъдат преразгледани гражданските договори, които са 15% от всичките, обясни директорът.
На въпрос за евентуалното преразглеждане на размера на здравната вноска премиерът Станишев каза, че на 7 май предстои оперативно заседание на Висшия съвет на БСП, на което ще бъде разгледан и този въпрос. Общата осигурителна тежест върху българските граждани няма да бъде увеличена, каза Станишев.
По-рано хора от персонала на болницата споделиха, че подготвяна от лекари и медицински сестри стачка е вероятната причина за посещението на премира Сергей Станишев и новия здравен министър Евгений Желев в "Пирогов".