Министърът съобщи за предстоящото посещение в разговор със старши националния представител в Афганистан полковник Валентин Буров на традиционната видеовръзка с българските контингенти на задгранични мисии, предаде БТА. Военните ни в Афганистан са изпълнили множество задачи и в момента се подготвят за ротация.
Министър Цонев попита старши националния представител в Косово дали очакват скорошно посещение на министъра и началника на Генералния щаб. От Косово докладваха обща напрегната, но стабилна обстановка, а в зоната на отговорност на българските военни - относително спокойна. Общото ниво на опасност се оценява като ниско за силите на КФОР, в състава на които са и българските военни, и средно за персонала на ЮНМИК и други организации. Митингите и демонстрациите протичат без инциденти.
От Ирак докладваха динамична обстановка без случаи на директна заплаха срещу база "Гризли", в което се намира бежанският лагер Ашраф, част от който охраняват българските военни. Осемдесет български военни са били наградени от американското командване.
В Босна и Херцеговина обстановката остава спокойна. Там също предстои ротация на военните ни.
Традиционно в навечерието на 6 май министърът на отбраната и началникът на ГЩ на армията поздравиха военните ни, на които пожелаха здраве и успешни мисии.