По данни на властите стихията е причинила смъртта на над 10 хиляди души и е оставила стотици хиляди без подслон.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обеща, че световната организация ще направи всичко възможно, за да достави спешна помощ на Мианма.
Заради мащабите на катастрофата властите в Мианма изразиха готовността си да приемат хуманитарна помощ. Остава да бъдат определени условия, при които ще бъде доставена тя, заяви говорителката на Бюрото за координация на хуманитарните дейности на ООН Елизабет Бирс. Тя уточни, че световната организация ще изпрати в Мианма екип от петима експерти по природните бедствия.
Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) прати днес в Мианма пет свои екипа, които да направят оценка на нуждите. Световната програма на ООН по прехраната е складирала 500 тона храни в столицата на Мианма Янгон и електрически генератори в Камбоджа.
Представител на Международната федерация на Червения кръст съобщи, че хуманитарната организация доставя предмети от първа необходимост на пострадалите, включително питейна вода, дрехи и импрегнирани платнища, които да бъдат разпънати на мястото на срутилите се покриви.
Съединените щати деблокираха 250 хиляди долара спешна помощ и обмислят начини за оказване на допълнителна помощ, съобщи Държавният департамент. По-рано Белият дом обясни, че отпуснатите от САЩ средства ще преминават през Световната програма на ООН по прехраната и други организации, за да не се разпорежда управляващата военна хунта директно с парите.
Европейската комисия деблокира помощ в размер на 2 милиона евро. Германия обяви, че отпуска 500 хиляди, Норвегия - 1,3 милиона евро, а Швеция - че ще окаже логистична подкрепа и ще достави оборудване за пречистване на вода. Чехия обяви, че ще се включи със 100 000 евро.
Тайланд съобщи, че неговата армия ще транспортира медикаменти и храни. Япония отпусна над 260 хиляди долара, а Индия изпрати два военни кораба, натоварени с храни, палатки, одеяла, лекарства и дрехи.
Генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Сурин Питсуван призова всички държави от АСЕАН да окажат спешна помощ на пострадалите при преминаването на циклона граждани на членуващата в регионалната организация Мианма.