Русия работи по собствен проект - "Южен поток" и никога не е изразявала какъвто и да бил интерес да се присъедини към "Набуко", заяви след среща с руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко европейският комисар за енергетиката Андрис Пиебалгс. Той отбеляза, че в момента не се водят никакви разговори между руския газов гигант "Газпром" и консорциума "Набуко".
"Не бива да се спекулира по въпроси, които не стоят на дневен ред", отбеляза европейският комисар за енергетиката.
Пиебалгс подчерта, че "обезпечеността и сигурността в енергетиката са в разнообразието".
Европейският комисар за външните отношения и политиката на добросъседство Бенита Фереро-Валднер също изключи възможността за включване на Русия в "Набуко".
"От голям стратегически интерес, от важно значение е да се придържаме към стратегическата цел за диверсификация", подчерта Фереро-Валднер. Тя отбеляза, че Русия винаги ще е важен доставчик на енергоносители за Европейския съюз, но около него има други големи държави с потенциално много големи запаси, които е необходимо да разработят.
По-рано Пиебалгс и Фереро-Валднер обсъдиха с представители на Египет, Йордания, Сирия, Ливан, Ирак и Турция условията за увеличаване на техните доставки на газ за съюза.