Това каза президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов в словото си на площад "Александър Първи", където се проведе традиционният военен парад по повод на днешния Ден на храбростта и Празник на Българската армия, предаде БТА.
Не е достатъчно да обявим и реализираме един силен социален пакет за военнослужещите и техните семейства, каза Първанов и посочи, че когато става дума за модернизацията на армията, акцентът трябва да падне върху създаването на възможността за участие в мисии зад граница. Най-важният критерий за участие в тези мисии е гарантирането на сигурността на българските части в тях, отбеляза президентът.
Не е случаен фактът, че празнуваме Деня на храбростта и празника на армията. Армията остава източник на национално самочувствие и достойнство, на един автентичен патриотизъм, каза още държавният глава.
Армията ни е силна и това доказват оценките на партньорите и съюзниците ни за участието на нашите бойци в мисии извън страната, нашите военни показват, че по нищо не отстъпват на съюзниците ни, посочи Първанов.
Имаше съмнения преди влизането ни в НАТО, че няма да устоим на изискванията и критериите. Тези изминали няколко години дават много и силни доказателства за това, че сме последователен и предсказуем съюзник, който изпълнява ангажиментите си, който може да даде добавена стойност, за да постигнем повече мир и стабилност на континента, каза президентът Георги Първанов.
След края на Гергьовденския парад президентът каза пред журналисти, че привлекателността на професията "военнослужещ" не се свежда само до добрия социален пакет. Има много други елементи, които трябва да реализираме, отбеляза Първанов. Според него присъствието на толкова хора с добро настроение на днешния военен парад, на който беше показана техника на армията, показва, че хората имат нужда, че искат да видят силната държавност. Един от белезите на тази силна държавност е присъствието на силната армия, посочи президентът.
Вижте снимки от парада и видео