Скринингът е направен в 18 столични детски градини сред 600 шестгодишни деца, съобщи главният секретар на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Диана Хаджиниколова, цитирана от БГНЕС.
По повод Световния ден за борба с бронхиалната астма в градинката пред театър “София“ асоциацията организира безплатно измерване на белодробния дихателен капацитет. Около 100 души провериха капацитета на белите си дробове, предаде БТА.
700 000 са българите, болни от астма, от които 150 - 200 000 са деца. В света от астма боледуват 300 милиона, посочи Хаджиниколова. В асоциацията са загрижени, че здравната каса плаща на 100% само за два жизненоважни медикамента, използвани за овладяване на пристъпи и за лечение на хронично болни деца. Възрастните трябва да доплащат между 30 и 60 лева за един медикамент месечно, а за друг, също толкова важен, касата тази година е намалила реимбурсацията от 70 на 25%.
“Миналата година връчихме петиция в Министерството на здравеопазването за създаване на национална стратегия за борба с астмата. Досега оттам сме получили само отговор, че се работи по въпроса“, каза Хаджиниколова.
Амбицията на асоциацията е във всички градове да бъде направен скрининг, както в столицата. Според Хаджиниколова у нас статистика на болните от астма и от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) не е правена от 1996 година. Предстои откриването в Пловдив на курс по йога, на който астматици ще се учат да дишат правилно, разказаха още от асоциацията.