Това е съобщил председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, цитиран от в. “Дневник“. Само за последните три години са продадени повече от 5000 дка срещу 3 млн. лева, уточни Юруков. Така цената на квадратен метър горска земя в тези райони излиза около 6.33 лева. Веднага след придобиването на масивите новите им собственици са сменили статута на земята. Целта на влизането в подобна процедура винаги е една и съща - терените да се застроят с вилни селища или курортни комплекси, казва още Юруков пред “Дневник“.
Още над 3000 дка край морето са били заменени за горски масиви във вътрешността на страната, сочи справката на държавната агенция, която до средата на миналата година беше част от земеделското министерство, а заменките се одобряваха от министъра.
В процедура за изключване от горския фонд са още 400 дка, каза шефът на агенцията. Според него в близо 90% от случаите става въпрос за реституция на частни имоти. Засилен интерес към изключване на масиви от горския фонд има и в района на варненския квартал Виница, както и около курорта Златни пясъци.
В статията се разкрива кои са фирмите, усвоили терени около Шкорпиловци и Камчия.