Полетът бе извършен в трета изтребителна авиобаза “Граф Игнатиево“ и е част от съвместното учение на 93-та ескадрила на ВВС на САЩ и българската авиобаза, съобщи БТА.
Това е вторият полет на бившия външен министър на България с F-16. Числата нямат никакво значение, каза Паси, след като журналисти му припомниха, че излетя в 13.13 ч. на 13 юни - петък. Този път бях много по-впечатлен, тъй като ми се предостави възможност да управлявам машината сам, сподели още Паси. Той пожела на всички български военни летци да имат възможност да летят на подобни самолети.
Към българските младежи Соломон Паси се обърна с призива да помислят за армията като за едно добро място за професионална реализация. Когато човек се подложи на такова натоварване, си дава сметка какво жертват българските военни и българските летци за сигурността на страната ни, каза още Соломон Паси. В рамките на 45 мин. извършихме бойната задача “преследване във въздух“ с поредица от елементи от висшия пилотаж, допълни депутатът.
Соломон Паси поздрави министъра на отбраната Николай Цонев “за извършения от него полет със същата машина преди два дни“. Соломон Паси се справи перфектно. В по-голямата част от полета се забавляваше, каза подполковник Хоуман. F-16 е машина, която се управлява много лесно. Оставих г-н Паси да лети и той се справи чудесно, подчерта още американският пилот.
Вижте Паси пилот