„Когато поема към Европа, тя предпочита Италия пред България. На пазар в Рим и Милано, ваканции в Сардиния, сред лукс и светски живот“, допълва списанието. То разказва и за височайшата визита на премиера Силвио Берлускони на 45-ия рожден ден на Павлова, празнуван в Рим на 30 май. Там са присъствали както Мариано Апичела, с когото Берлускони издаде заедно диск, така и Слави Трифонов, „кралят на най-важното ток шоу по българската телевизия, който е имал честта да се запознае с откривателя на комерсиалната телевизия в Италия“.
Привържениците на клюките обаче припомниха, че това е същата Павлова, за която преди година жълтата българска преса писа, че била „новата изгора на Берлускони“, коментира списанието. Жълтите издания в България трябва да бъдат четени с едно наум, но епизодът отпреди няколко дни изглежда потвърждава, че поне съществува приятелство, допълва „Еспресо“.
Според него Дарина и Берлускони са се „засекли под слънцето на Изумруденото крайбрежие, където богатата наследница обича да прекарва дълги периоди на релакс във вила под наем. Нищо изненадващо, като се има предвид, че Порто Ротондо открай време е предпочитаното място за много богаташи от Източна Европа, които са готови да похарчат десетки милиони евро за най-хубавите къщи, както пише „Еспресо“.
„Но не става въпрос само за ваканция. Българската приятелка на Берлускони имала намерение да се премести да живее в Италия. Мъжът й Илия е бил прототипът на новобогаташите от Балканите, пръкнали се от нищото в бурните години на прехода към капитализъм“, пише списанието. Според него слуховете, че Павлов е управлявал капитали с престъпен произход, са го съпътствали до гроба.
„След смъртта му Дарина получи в наследство ключовете на една огромна финансова империя. Тя, която беше управлявала единствено агенция за модели, се озова начело на десетки фирми - от хранителната промишленост до банките, от енергетиката до туризма, обединени под шапката на холдинга „Мултигруп“. Голяма част от тях впоследствие бяха отстъпени или ликвидирани, но нещо все пак остана - като хотелите на Черно море и луксозната собственост в Съединените щати. Или колкото е достатъчно, за да може Павлова да стане една от най-богатите жени в Източна Европа.
Според някои документи поне част от имуществото отпраща към фирма в Лихтенщайн, кръстена PFCH Anstalt", пише „Еспресо“. „Върху всичко това обаче продължава да витае не особено кристално чистата слава на основателя на Мултигруп. Дарина я изпита на собствения си гръб, още докато мъжът й беше жив.
Статия на американското издание Us News & World Report разказва как госпожа Павлова е внесла 1000 долара за предизборната кампания за Сената на Хилари Клинтън, но че след журналистическо разследване, напомнящо съмненията за произхода на имуществото на българския й финансист, Хилари Клинтън е побързала да върне чека на подателя му. И това беше през 1999. Почти десет години по-късно италианският премиер беше посрещнат като почетен гост на рождения ден на вдовицата на Павлов“, завършва ляво ориентираното издание „Еспресо“.