Това научи bTV от източници от разследването. От Софийската градска прокуратура отказаха коментар, докато не приключат всички следствени действия.
От години складовете на Кремиковци се използват за съхранение на суровини - предимно метали и въглища, част от Държавния резерв. Разследването по случая започна през февруари, когато Държавната агенция "Национална сигурност" запечата складове в комбината. Акцията беше след сигнал, че част от резерва е използван неправомерно от комбината и реално вече не съществува.
Последно на разпит по делото беше викнат бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов, който спокойно обясни, че всичко е наред. Според неговите думи въглищата наистина ги нямало, но те били взети през зимата на 2007 година, тъй като комбинатът имал нужда. После били възстановени.
"Имах 10-20 % съмнение, че някой е пипал ама след като бях при следователите вече знам, че всичко е наред и няма никакви проблеми", каза Томов.
Разследващите обаче са на друго мнение. Анализът им е показал, че злоупотреби има и ще има повдигнати обвинения.
Според източниците на bTV всички необходими доказателства по делото вече са събрани. Във връзка с осветяването на извършеното престъпление са разпитани и всички свидетели, които са в България.
Приключването на разследването обаче ще има една пречка - трябва да бъде призован на разпит чужд гражданин, свързан с "Кремиковци". Дали това е досегашният собственик на комбината Прамод Митал и дали той ще бъде само свидетел или ще получи и обвинение засега е следствена тайна.