"През последните години с Казахстан имахме доста добри отношения, но Казахстан е страната, с която бихме искали да имаме още по-активни отношения, така че оценката, която е получил Филчев не е отлична, но не бих казал че е слаба, а посредствена", заяви министър Калфин в предаването "Седмицата" пред Дарик радио, цитиран от БГНЕС.
Ивайло Калфин каза, че бившият главен прокурор е пуснал молба по лични причини да бъде освободен от длъжността посланик. Молбата му е приета и уважена, но разбира се той ще бъде освободен с указ на президента. Не вярвам и от негова страна да има проблем, допълни Калфин, който в момента пътува с делегацията на Сергей Станишев за официалното посещение в САЩ.
В рамките на това посещение в САЩ ще подпишем една съвместна декларация, която ще направи значителна стъпка към отпадане на визите, допълни още Ивайло Калфин. Срокът от голяма степен ще зависи и от това какво правим ние, и от американските власти, посочи той. Необходимо е да подготвим паспортите с биометрични данни, американското правителство трябва да въведе компютърна програма, контролираща освен влизането, и излизането от американска територия. Необходимо е също така да продължат да намаляват отказите за визи за САЩ на български граждани и да достигнем прага от 10%, до който вече се доближаваме, каза външният министър.