Така коментира издаваният в САЩ "Уолстрийт джърнъл" ирландското "не" на документа за реформи в ЕС, отхвърлен с референдум миналата седмица. Ирландия препъна цяла Европа, пише руският "Комерсант", цитиран от БТА.
Ирландия е единствената страна от ЕС, конституционно задължена да организира референдум за приемането на Лисабонския договор. Останалите 26 страни членки, включително България, предпочетоха ратификация по парламентарен път. Европейските лидери заявиха, че ще продължат с процеса на ратификация на договора, въпреки че ирландците гласуваха против него с 53,4 процента срещу 46,6 на сто.
Британският "Таймс" прогнозира, че ще има "опит да бъде спасено основното от Лисабонския договор. Брюксел никак не е склонен да признае поражението си. Европейските политици държат да имат легитимност, разширени възможности, свой президент и свой външен министър. Искат ЕС да има статута на национална държава. Евентуални референдуми обаче ще са пречка за намеренията им, както бе и с този в Ирландия, твърди "Таймс".
Берлин и Париж предложиха Ирландия да бъде изолирана от евроинтеграционния процес, тъй като според тях 862-те хиляди ирландци, гласували против, не бива да решават съдбата на 500 млн. европейци, отбелязва "Комерсант". Редица европейски политици предлагат на Ирландия да проведе повторен референдум, както бе през 2001 г., когато страната първоначално отхвърли Договора от Ница. Този път обаче ново гласуване е малко вероятно. През уикенда цели две ирландски партии - лейбъристите и "Фина гейл", защитавали Договора от Лисабон, дадоха да се разбере, че няма да подкрепят нов референдум, пише "Комерсант".
"Би било рисковано да се каже, че ще съживим договора, след като сме изправени пред блокаж", заяви словенският външен министър Димитрий Рупел. "Сега е моментът да размислим и да анализираме малко" обстановката, добави той. Още днес ирландският външен министър Михол Мартин ще се срещне с европейските си колеги в Люксембург, където му предстои да се оправдава заради провала на мисията от общоевропейски мащаб. Европейските държавни и правителствени ръководители спешно ще потърсят изход от кризата на среща на върха на ЕС в края на седмицата. Първоначално бе предвидено форумът да обсъди поскъпването на храните и горивата в световен мащаб, предизвикало вълна от стачки в цяла Европа, но резултатите от ирландския референдум коригираха тези планове, допълва "Комерсант".